srijeda, 18. srpnja 2018.

Žele od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina






Potrebni sastojci
500 g jagoda
500 g jabuka
500 g šećera
2 vanilin šećera
1 limun - korica i sok (1/2 + 1/2)
1 želin + 2-3 žličice šećera
4 grančice svježeg ruzmarina
Pripremite i 4 staklene teglice od 212 ml



Jagode očistiti, oprati i narezati na komadiće. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati , smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
Jabuke oguliti, očistiti i narezati na kockice. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati, smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
Kada je voće skuhano voda će biti reducirana, pretvorena u sok, i potrebno ga je sačuvati.
Procijediti sok, kuhano voće staviti u gazu i dobro ga ocijediti u dodatni sok. Sve skupa će biti oko 700-750 ml soka
U sok umješati šećer i vanilin šećer, polako zagrijavati na vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri. Kada uzavri kuhati još oko 10-tak minuta uz stalno mješanje da se šećer skroz otopi.
Želin pomiješati sa 2-3 žličice šećera i polako dodavati u sok, stalno mješati i kada ponovno uzavri kuhati još oko 3 minute .
Žele je gotov, razliti u čiste i zagrijane staklenke.
U svaku staklenku utisnuti grančicu svježeg ruzmarina.
Dobro zatvoriti i ostaviti da se hladi.
Preporuka je ostaviti dan do dva kako bi ruzmarin pustio svoj miris a time pridonio i okusu želea.

Nema komentara:

Objavi komentar