četvrtak, 12. srpnja 2018.

Linceri





Sastojci
150 g badema
250 g brašna
1/2 kašičice 1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice soli
1 manji limun
250 g putera
150 g šećera
2 velika žumanca
džem od maline
šečer u prahu





Priprema
1.
Uključite rernu na 180 C. Za jači ukus, propecite bademe par minuta, zatim ih sameljite sa pola količine šećera i ostaite po strani.

2.
U drugoj zdjeli sjedinite brašno, cimet, so, sok i nasitno narendanu koru jednog limuna. Zatim u drugoj zdjeli umutite puter sa ostatkom šećera. Dodajte tečnu vaniliju i žumanca, jedno po jedno, dok se smjesa ne sjedini. Na kraju dodajte bademe.

3.
Podjelite tjesto u dvije kugle, obložite prozirnom folijom i stavite u frižider 30 - 60 minuta. Ponovno uključite rernu na 180 C. Obložite tepsiju sa papirom za pečenje i ostavite po strani.

4.
Razvaljajte prvu kuglu tijesta na blago pobrašnjenoj površini da tijesto bude oko 2, 5 do 3 cm debljine. Izrežite oblike koje želite, zatim na polovini tih oblika napravite rupice koje ćete puniti džemom od maline, nakon pečenja. Kekse pecit oko 12 minuta, ili dok ne poprime blago zlatnu boju. Postupak ponovite i sa drugom kuglom tijesta. Ukoliko vam tijesto postane premekano, vratite ga u frižider da se svrdne pa ga premjesite.

5.
Gotove kekse pustite da se hlade zatim pospite sa šećerom u prahu i spajajte sa džemom od maline. Koristeći špricu za šlag ili kašičicu, u svaki spojeni keks, utisnite malo džema u sredinu.

Posluživanje
Filovani keksi će brzo omekšati. Ukoliko ih želite hrskave, filujte ih na dan posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar