utorak, 17. srpnja 2018.
Sitni domaći kolači
Vanilice:
500 g brašna
125 g gustina (škrobno brašno)
150 g šecera u prahu
375 g maslaca ili margarina (ili polovinu maslaca-polovinu margarina)
Dekoracija:
100 g cokolade otopljene na pari ili secer u prahu za posipanje
Priprema:
Maslac ili margarin, nek bude sobne temperature. Promijesati brašno, secer u prahu i gustin.
Dodati narezan maslac i umijesite glatko tijesto i ostavite bar 15-ak min u frižideru. Razvuci tanke kobasice, oko prst debelo i rezati ih na velicinu oko 15 cm.
Oblikovati vanilice i stavljati na pleh podmazan ili oblozen sa pek papirom te peci u zagrijanoj peci na 180°C 15 min.
Ohladene posipati secerom u prahu ili rastopiti na pari 100 g cokolade te umakati krajeve.
Slagati na foliju da se glazura stegne.
Kokos poljupci:
2 bjelanceta
5 kasika secera
1 solja (od bijele kafe) kokosa
malo sjeckanih oraha za posuti
Priprema:
Bjelanca umutiti, dok postanu skoro cvrsta , dodati secer i mutiti dok smjesa postane cvrsta.
Dodati kokos i polako promijesati kasikom.
Napuniti kuharski spric i istiskajuci, pravite zeljeni oblik. (puslice)
Na svaku puslicu, stavite nekoliko sjeckanih oraha i pecite na 135 °C dok se ljepo ne prosuse, oko 30 minuta.
Keksici od banane i komadica cokolade:
1 zumance
130 gr secera
180 gr putera ili margarina
malo praska za pecivo (1/2 kafene kasikice)
100 gr gustina
250 gr brašna
1 kašicica arome po ukusu (vanilija,rum ili ribana korica od narandze)
100 gr cokolade s ljesnjacima
1/2 banane
Priprema:
Umutiti zumance, dodati secer, rastopljen puter ili margarin, prasak za pecivo, kasicicu arome, dodati gustin, brasno, sjeckanu cokoladu na komadice, zgnjecenu bananu i umijestiti tijesto, da mogu da se prave loptice.
Praviti loptice (ja sam punila kuharski spric tijestom i istiskala), malo spljostene redati u podmazanu tepsiju, i peći u zagrejanoj rerni na 180° C 10 do 20 minuta.
Cokoladni keksici:
600 gr brašna
200 gr secera u prahu
2 vanilin secera
60 gr kakaa
120 gr mljevenih oraha
400 margarina
limunova korica od 2 limuna
Cokoladna glazura:
200 gr cokolade za kuhanje
Jos potrebno:
marmelada od marelice ili breskve
Priprema:
Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka, ne treba tijesto stajati, vec odmah razvaljajte tijesto, pa casicom (manjom) izrezite kolutice.
U tepsiju, staviti papir za pecenje, pa stavljati kolutice, peci 10 minuta na 190°C. Ohladjene spajati marmeladom od marelice ili breskve.
Za glazuru, lagano otopiti cokoladu sa malo ulja, pa umakati gornju polovicu kolutica pa ih redati na pek papir i ostaviti, da se cokolada stegne.
Od ove smjese, dobije se puno keksica, otprilike oko 90 kom.
Prijatno uz ove divne slatke kolacice!!!!!!!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar