nedjelja, 22. srpnja 2018.

Kolač sa borovnicama







Priprema
1.
U jednu zdelu izmešati brašno, so i prašak za pecivo.

U drugu zdelicu staviti zajedno šećer ( originalni recept kaže 200 g, ja sam stavila 150 g šećera od bambusa i bilo nam je dovoljno slatko ) i limunovu koricu i utrljati koricu u šećer i sjediniti s brašnom, izmešati.

Blago umutiti sa žicom 2 jajeta, dodati ulje i jogurt, mlaćenicu ili kefir ( ja sam koristila kefir ) i žicom sjediniti sve zajedno, dodati limunov sok i vanilu i sjediniti još jednom.

2.
Dodavati po malo mokre sastojke u suve i sjedini sve zajedno žicom za mućenje.

Na kraju dodati borovnice i spatulom sjediniti sve zajedno ali to radite vrlo pažljivo da ne oštetite borovnice već da vam ostanu cele.

3.


Kalup, veličine 10 cm  X 30cm ili sličnih veličina premazati hladnim puterom i blago posuti brašnom, istresti višak brašna.Sipati masu sa borovnicama i blago lupkati o površinu da se testo poravnja svuda podjednako.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 do 50 minuta ili dok vam čačkalica, koju ćete zabosti u sredinu kolača, ne bude čista, u slučaju da kolač nije pečen a već je dosta porumeneo odozgore prekriti pek pairom ili alu folijom.

Ako vam je kalup manji, peći duže.

4.
Pečen kolač ostaviti 15 minuta da se prohladi u kalupu.

Nožem preći okolo stranica kalupa jer se po negde borovnice zalepe.

Pažljivo okrenuti kolač i izvaditi iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.

Ohlađen kolač posuti prah šećerom ili napraviti glazuru od limunovog soka i prah šećera, seći na parčiće i poslužiti sa kafom ili čajem

Nema komentara:

Objavi komentar