srijeda, 18. srpnja 2018.

Čokoladna meringa torta






za ovu tortu je potrebno
125 g maslaca, izrezanog
100 g tamne čokolade (60 % kakaa), nakidane na komadiće
2 jaja, samo malo umućena
100 g šećera
75 g brašna za kolače
55 g mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa
za meringu:
3 bjelanca
155 g šećera
100 g tamne čokolade, istopljene
priprema
pripremiti kalup (promjera 23 cm), obložiti dno papirom, pomastiti ga
maslac i čokoladu rastopiti u zdjeli iznad pare, miješati svo vrijeme i na kraju ostaviti na stranu da se malo ohladi...desetak minuta
umiješati jaja u čokladnu mješavinu, dodati šećer, mješavinu brašna, lješnjaka i kakaa. sve skupa izmiješati i izliti u pripremljeni kalup..peći u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 30 minuta
dok se kolač peče pripremiti meringu: umutiti bjelance te im polagano dodavati jednu po jednu žlicu šećera....na kraju umiješati istopljenu čokoladu..
izvaditi tortu iz pećnice, pojačati pećnicu na 200°C, po torti rasporediti pripremljenu meringu te je vratiti u pećnicu i peći dok se meringa ne ispeče (oko 20 minuta); tortu ohladiti bar sat vremena, nožem proći okolo i osloboditi je kalupa....
poslužiti



Jednostavna, ukusna i zanimljiva torta...moguće su i varijacije s dodoavnjem raznih aroma u tortu kao ruma, likera od kave, vanilije,...ili umjesto čokolade u meringu dodati nasjeckene lješnjake ili druge orašaste plodove ili i čokoladu i lješnjake,...mašta može svašta

Nema komentara:

Objavi komentar