utorak, 10. srpnja 2018.

Cokoladni kolac






Sastojci

  12 osoba
  • Preljev
  • 2/3 salice secera
  • 1/2 salice tekuceg slaga
  • 2 kasike cokolade u prahu
  • 1 kasika gustog narancinog soka
  • 2 kasike maslaca
  • Krema
  • 1/2 litre tekuceg slaga
  • 4 kasike kakaa
  • 7 kasika puder secera
  • 2-3 kasike ruma
  • vanilija







































Priprema
1.
Za biskvit, uzmite maslac i secer i sve dobro izmjesajte sa mikserom, dodajte jaja i jos malo mjesajte, polako primjesajte sve ostale sastojke. Pripremljeno tijesto izlijte u pleh kojeg ste presvukli sa pek papirom. Biskvit pecite u pecnici ugrijanoj na 18OC najmanje 45 minuta. Pecen ohladjen biskvite prerezite da dobijete dva biskvita i svaki prelijte preljevom.
2.
Za preljev, dobro ugrijte slag, pazite da ne prokuha, primjesajte sve ostale sastojke i sve zajedno dobro izmjesajte da dobijete ujednacenu masu, malo prohladite prelite po oba biskvita. Stavite u frizider da se preljev stegne, u medjuvremenu napravite kremu.
3.
Za kremu, dobro istucite slag, u tuceni slag dodajte secer, kakao i sve ostale sastojke da dobijete glatku cokoladnu kremu. Prvi biskvit premazite sa debelim slojem kreme i preko njega stavite drugi dio biskvita. Strana sa preljevom neka bude gornja. Citavu tortu premazite sa kremom i po vrhu razvucite glazuru, ukariste po zelji. Gotovu tortu stavite u frizider, samo da se glazura dobro stegne , sluzite uz crnu kafu ili cokoladno mlijeko
Posluživanje
Ovaj kolac ,po ovim mjerama ,pravim u okruglom kalupu za torte promjera 26cm,jako je ukusan i dekorativan, a jos ako prenoci…...

Nema komentara:

Objavi komentar