srijeda, 18. srpnja 2018.

Torta s lješnjacima i karamelom









Sastojci
Biskvit (peku se 4 korice):
4 x 2 kom bjelanaca
4 x 2 kašike šećera
4 x 40 gr pečenih mljevenih lješnjaka*
4 x 1 kašika oštrog brašna
4 x 1/2 kašike kvalitetnog kakaoa
4 x 1 kašičica praška za pecivo
4 x 25 ml ulja
Fil:
1 l punomasnog mlijeka
8 kom žumanaca
300 gr bombona karamel lješnjak
160 gr gustina
170 gr šećera (količinu šećera prilagoditi svom ukusu, ovo je slađa verzija)
100 gr maslaca
200ml Šlaga 5+ Dolcela
Za natopiti biskvit:
Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
250 ml Šlaga 5+ Dolcela
100g kvalitetne čokolade za kuvanje
100g noisette čokolade




Priprema
1.
Karamel krema:

Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.

Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

2.
Biskviti:

Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam dio fino samljela, a dio krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.

Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

3.
Nastavak krema:

U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.

4.
Slaganje:

Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit  preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

5.
Ganache:

Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.


Posluživanje
-Ako želiti skratiti postupak sa pečenjem kora, a spretni ste sa rezanjem istih, možete peći i dvije kore pa prerezati na pola tako da dobijete ukupno 4.

- Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove. S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo lješnjak paste ako ih imate :)

-Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks.

*Napomena: Ja radim sa domaćim lješnjacima koji imaju znatno jaču aromu od većine "kupovnih" u marketima, tako da ukoliko radite sa "kupovnim" količinu možete povećati na 200 g.

-Ako želite intenzivniji karamel okus završni ganache sloj zamjenite sa mekim karamel prelivom.

Prijatno!

Tagovi

Nema komentara:

Objavi komentar