četvrtak, 12. srpnja 2018.

Rapska torta u obliku ekstravagantnog puža



















Sastojci
Za tijesto:
260 g Namjenskog brašna za tanka tijesta Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela
prstohvat soli
2 jaja
40 g maslaca
2 žlice mlijeka
Za nadjev:
400 g oguljenih badema
400 g šećera
40 ml Maraskina
2 jaja
1 žlica naribane korice naranče
1 žlica naribane korice limuna
Za ukrašavanje i posipavanje:
6 kom oguljenih badema
malo Maraskina
šećer u prahu





















Priprema
1.
U zdjelu stavite brašno, vanilin šećere i prstohvat soli pa izmiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljeni maslac, mlijeko i umijesite glatko tijesto. Pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju i neka odstoji u hladnjaku 1 sat.
2.
Dok se tijesto hladi naribajte bademe, dodajte šećer, maraskino (ili amaretto ili liker od naranče), jaja i naribane korice naranče i limuna. Smjesu rukom izmiješajte da se poveže.

3.
Odstajalo tijesto podijelite na pola. Zatim na pobrašnjenoj podlozi polovicu tijesta pobrašnite i izvaljajte tanko kao za rezance te ga uz pomoć šireg kista očistite od brašna i premjestite na lim na papir za pečenje.
4.
Kotačićem iscrtajte krivulju u obliku velikog puža s razmakom od 5 cm između svake paralelne zavojite krivulje. Nježno na rezu krivulje razmaknite tijesto da se napravi razmak od 1,5 cm.
5.
Raspodijelite nadjev po pužu oblikujući ga najprije prstima u valjčiće, a zatim ga uz pomoć dvije vilice nježno poravnajte po pužu te išarajte po vrhu smjese. Na podlozi (pužu) neka obavezno ostane čisti rub od 1 cm na koji će se uz nadjev lijepiti ukrasne trake.
6.
Preostalo tijesto sjedinite pa izvaljajte na tanko kao za rezance. Kotačićem izrežite trake širine 2 cm. Svaku ukrasnu traku, započevši od sredine, zupčasto nabirite prstima i pritišćite, odnosno lijepite za podlogu i uz rub torte sve okolo naokolo. Ukrasite tortu na početku i na kraju s po 3 ili 4 cijela oguljena badema.

7.
Tortu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 100°C s funkcijom ventilator ili na 120°C bez funkcije ventilator oko 40 minuta. Pečenu tortu pošpricajte maraskinom, pustite da se ohladi pa posipajte šećerom u prahu.


Rapska torta prikazana u kolažu je moja peta torta. Iznenadila sam se kad sam s upola manjom količinom sastojaka, napravila pravo nježno čipkasto čudo koje sam poklonila svojim najmilijima za Uskrs.




Posluživanje
Rapsku tortu napravljenu u obliku puža narežite na ploškice širine oko 3 cm pa poslužite kao slasne zalogajčiće.

Nema komentara:

Objavi komentar