subota, 14. srpnja 2018.

Fini punjeni muffini







Ponekad ti dojade "obični" kolači,pa smišljaš nešto novo...ili jednostavno od sastojaka koje imaš u kući,želiš sastaviti nešto "njami"... Tako je bilo i s ovim receptom...Sastavljen od običnih, svakodnevnih sastojaka rezultirao je  ovim super finim i  neobičnim muffinima.Malo starinskog štiha,malo banana, malo modernih muffina-jednostavna kombinacija za svakoga!






Sastojci  4 osobe
Krema:
1 žlica Gussnel Dolcela (gustin)
240 ml mlijeka
malo soli
2 kom žumanjka-lagano ih istući
1 1/2 žlica omekšalog maslaca -isjeći na komadiće
15 kom piškotica-okruglih
5 žlica Šećera ( kristal)
malo ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
Muffini:
225 gr banane(zgnječene) - to je cca 2 srednje banane
115 gr omekšalog maslaca
150 gr Šećera ( kristal)
2 velika jaja
1 čajna žličica Prašak za pecivo Docela
260 gr Glatkog brašna Podravka
1/4 žličice soli
1/2 žličice sode bikarbone Dolcela
120 ml mlijeka
GLAZURA:
150 gr šećera (kristal)
5 žlica vode
1 veliki bjelanjaka






Priprema
1.
Zakuhajte mlijeko, gustin, šećer i malo soli. Kuhajte na laganoj vatri. Otprilike na pola kuhanja, sklonite sa vatre i  uz stalno mješanje polagano umutite žumanjke. Vratite na štednjak i skuhajte do kraja uz stalno mješanje.Mora biti dovoljno gusto da se lijepi za drvenu kuhaču. Sklonite sa štednjaka, pa umješajte maslac i ekstrakt vanilije. Prebacite "puding"-fil u  čistu posudu,pokrijte i stavite na hlađenje. Hladite u hladnjaku najmanje 2 sata.

2.
Ugrijte pećnicu na 180 C. U većoj posudi izlupajte pire od banana s maslacem i šećerom i tucite sve dok ne postane glatka masa. Dodajte jaja,jedno po jedno. Nakon svakog jajeta dobro izradite.Umješajte i ekstrakt vanilije.

3.
U posebnoj posudi pomješajte brašno,prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu. Polako umješajte suhe sastojke u masu od banana,maslaca i jaja. Povremeno razrijedite mlijekom, dok sve ne potrošite. Dobro izradite.

4.
Priredite 15 košarica za muffine. Na dno svake stavite okruglu piškoticu. Na njih rasporedite tijesto. Pecite  u zagrijanoj pećnici 200-220 C  20-25 min. Pečene, izvadite  odmah iz pećnice i ostavite da se ohlade na žici.

5.
Isjecite sredinu svakog muffina, ali tako da dno ostane cijelo. Napunite ih filom,koji se ohladio.

6.
Pripremite glazuru. Sjedinite sve sastojke u staklenoj zdjeli.  Tucite mikserom lagano 2 min. Zatim stavite na paru i tucite najvećom brzinom sve dok fil ne ostane stajati. Tada skinite s pare, i tucite još 5 min dok ne dostigne konzistenciju podatnu za mazanje muffina. Glazuru namažite žlicomna muffine, ili ju nanesite špricom sa ukrasnim vrhom.

Posluživanje
Poslužite kao ukusan međuobrok ili desert. Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar