Sastojci
Kore (26cm):
1 kašika vode
5 kašika meda
6 kašika ulja
5 kašika šećera
1 kašičica soda bikarbone
5 žumanaca
"po osecaju" brašna*
Fil
5 belanaca
15 kašika (oko 250gr) šećera
Priprema
Priprema kora:
- 1.U veću posudu staviti vodu, med, ulje i šećer. Zagrevati na vatri dok se šećer potpuno ne otopi, uz povremeno mešanje i ostaviti da proključa.Odmah skinuti sa vatre i dodati soda bikarbonu (pažljivo) i nastaviti sa mešanjem (van izvora vatre). Smesa će početi da dobija rumenu boju. Ostaviti da se prohladi (nemojte dozvoliti da se potpuno ohladi).
- 2.Zatim, u mlaku smesu naizmenično dodavati brašno i žumanca i nastaviti sa mešanjem. Kada smesa bude dovoljno gusta da ne može više da se meša kašikom, smesu istresti na pobrašnjenu površinu i mesiti rukom, dok smesa ne prestane da se lepi za ruke, dok ne postane kompaktna i glatka.
- 3.Smesu podeliti na 4 jednaka dela. Svaki deo razvaljati oklagijom do veličine tanjira. Prvi deo testa premestiti u pobrašnjenu tepsiju i pritiskati prstima, dodatno rastanjivati koru u krug sve do stranica tepsije u kojoj će se peći kora.
- 4.E sad, Majka kore peče u smederevcu, što znači da vam ne mogu reći tačnu temperaturu i vreme pečenja.Pretpostavljam da se kore peku na temperaturi između 160-180°C, dok blago ne porumene-ne treba im dugo, oko 10ak minuta.
- 5.Ponovite postupak rastanjivanja i pečenja sa preostale 3 kore i sve ih ohladite.
Priprema fila:
Nema komentara:
Objavi komentar