srijeda, 1. kolovoza 2018.

Majkina medenjača







Sastojci

Kore (26cm):

1 kašika vode

5 kašika meda

6 kašika ulja

5 kašika šećera

1 kašičica soda bikarbone

5 žumanaca

"po osecaju" brašna*

Fil

5 belanaca

15 kašika (oko 250gr) šećera





Priprema

  1. Priprema kora:

  2. 1.
    U veću posudu staviti vodu, med, ulje i šećer. Zagrevati na vatri dok se šećer potpuno ne otopi, uz povremeno mešanje i ostaviti da proključa.
    Odmah skinuti sa vatre i dodati soda bikarbonu (pažljivo) i nastaviti sa mešanjem (van izvora vatre). Smesa će početi da dobija rumenu boju. Ostaviti da se prohladi (nemojte dozvoliti da se potpuno ohladi).
  3. 2.
    Zatim, u mlaku smesu naizmenično dodavati brašno i žumanca i nastaviti sa mešanjem. Kada smesa bude dovoljno gusta da ne može više da se meša kašikom, smesu istresti na pobrašnjenu površinu i mesiti rukom, dok smesa ne prestane da se lepi za ruke, dok ne postane kompaktna i glatka.
  4. 3.
    Smesu podeliti na 4 jednaka dela. Svaki deo razvaljati oklagijom do veličine tanjira. Prvi deo testa premestiti u pobrašnjenu tepsiju i pritiskati prstima, dodatno rastanjivati koru u krug sve do stranica tepsije u kojoj će se peći kora.
  5. 4.
    E sad, Majka kore peče u smederevcu, što znači da vam ne mogu reći tačnu temperaturu i vreme pečenja.
    Pretpostavljam da se kore peku na temperaturi između 160-180°C, dok blago ne porumene-ne treba im dugo, oko 10ak minuta.
  6. 5.
    Ponovite postupak rastanjivanja i pečenja sa preostale 3 kore i sve ih ohladite.
  7. Priprema fila:

Nema komentara:

Objavi komentar