ponedjeljak, 6. kolovoza 2018.

Fini čokoladni kolač








POTREBNO:

Za biskvit:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA6 jaja
15 dag maslaca
20 dag šećera
25 dag brašna
4 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
6-7 žlica mlijeka

Za čokoladni umak: 15 dag čokolade za kuhanje, 2 dl vode, 2 žlice šećera, aroma ruma po želji
Za glazuru: 1 jaje, 7 dag šećera, 7 dag čokolade, 7 dag margarina, 2 žlice ulja
I još: 4-5 žlica marmelade i soka od višanja, slatko vrhnje za šlag
PRIPREMA:



Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke pa miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom. Dodavati postepeno otopljeni maslac, brašno, kakao, prašak za pecivo, mlijeko i tek na kraju posebno istučeni snijeg od bjelanjaka. Izliti u lim srednje veličine na papir za pečenje i peći na 180ºC 35 min. Pečeni i ohlađeni biskvit prerezati po pola. Jednu polovicu izmrviti rukama što sitnije a drugu namočiti sokom od višanja pa premazati marmeladom od višanja.
Za čokoladni umak zagrijati u manjem lončiću vodu sa šećerom pa kad zavrije dodati čokoladu istrganu na komadiće. Miješati dok se sve ne otopi i ne sjedini. Na kraju dodati rum. Vrućim čokoladnim umakom preliti izmrvljeni dio biskvita i dobro izmiješati pa tom smjesom prekriti biskvit premazan marmeladom. Preliti čokoladnom glazurom.
Glazuru s jajima koja je po svojoj strukturi jako kremozna i baš paše uz ovakav kolač napraviti ovako: u jednu posudu razlupati jaja, dodati šećer, čokoladu, margarin i vodu pa uz neprestano miješanje na jako slaboj vatri pustiti da se sve lijepo otopi i poveže u glatku i sjajnu masu. Na kraju umiješati 2 žlice ulja.
Kolač dobro rashladiti i poslužiti uz slatko vrhnje za šlag. Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar