ponedjeljak, 6. kolovoza 2018.

Božićni panj – čokoladni klasik blagdanskog stola







Božićni panj


POTREBNO:




Za biskvit:

6 jaja
7 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice kakaa
1 čajna žličica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
100 ml mlijeka
100 ml ulja
Za ganache:

400 g tamne čokolade
400 ml slatkog vrhnja
Priprema:

Božićni panjZa ganache kremu zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja, dodati čokoladu natrganu na komadiće pa ju uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Miješati tako dugo dok masa ne postane potpuno sjajna i ravnomjerno tamna. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje kako bi se krema lijepo zgusnula i kako bi postala maziva.
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Masu izliti u velik lim od pećnice preko papira za pačenje i peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 15 minuta.
Pečeni biskvit zajedno sa papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posipanu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno sa krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi.
Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovicom ohlađene kreme, pa ga ponovo pažljivo zarolati u roladu.
Sa svake strane rolade odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kremom, ukrasiti rustikalno žlicom da bi se dobio efekt pravog drveta i ukrasiti prigodno. Poslužiti na dekoriranom podlošku nakon hlađenja.

Nema komentara:

Objavi komentar