četvrtak, 2. kolovoza 2018.

Lava cake – tekući čokoladni užitak









Lava cake
POTREBNO:



3 jaja
200 g tamne čokolade

150 g šećera
1 vanilin šećer
60 g brašna
120 g maslaca
PRIPREMA:

Čokoladu natrgati i otopi na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici zajedno sa maslacom.
Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, sjediniti mikserom, pa dodati i brašno.
Keramičke kalupiće za souffle namažite sa malo maslaca i pospite sa žličicom kakaa ili brašna. Ako kalupe posipavate brašnom, tada će vam kolači kada se preokrenu na tanjurić imati lagani brašnasti izgled. No ako ih posipate kakaom, na isti ćete način spriječiti lijepljenje za kalup, a preokrenuti kolač neće imati bjelkasti prah od brašna po vrhu. Također ako nemate kalupe za souffle, možete lava cake peći u običnim keramičkim šalicama za kavu 😉 Ja najčešće kombiniram jedno i drugo.
Namašćene kalupe punite do 3/4 pripremljenom smjesom. Složite ih sve na lim za pečenje i u isto vrijeme stavite u zagrijanu pećnicu da se peku na 200°C 13 minuta.
Pečene lave izvadite iz pećnice i ostavite da odstoje 5 minuta i tek tada ih preokrenite na tanjurić na kojem će biti poslužene. Kada ih preokrenete, ostavite ih tako ‘naopačke’ da stoje 2-3 minute kako bi se kolačići sami od sebe otpustili od kalupa.
Lava cake poslužite uz veću dozu mliječnog slatkog vrhnja ili sladoleda od vanilije i uživajte u svakom trenutku. Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar