nedjelja, 5. kolovoza 2018.

Čokoladna sladoledna torta







dekorativno ga podigne 😉



Potrebno:

Za beze koru:

3 bjelanjca
1 žlica jabučnog octa
15 dag šećera
25 dag gustina
Za kremu:


50 dag svježeg kravljeg sira
1/2 l slatkog vrhnja za šlag
3 žumanca
10 dag šećera
3 vanilin šećera
30 dag čokolade za kuhanje
2 žlice praha za capuccino (ja sam koristila bezkofeinski zbog djece)
2 dl vrhnja za šlag (za preljev)
Postupak:

Kako napraviti beze koru:

Bjelanjca miksati dok ne postanu posve čvrsta, pa polako i dalje miksajući dodavati šećer i ocat. Na kraju umiješati gustin i kratko izmiksati.
Na papiru za pečenje nacrtati kružnicu veličine kalupa u kojem ćete raditi tortu. U obliku te kružnice nanijeti snijeg od bjelanjaca, poravnati žlicom da bude ravnomjerno debelo. Ostaviti malo šauma pa sa strane špricom nanijeti male ružice.
Sušiti u pećnici 1,5 sat na 120℃.
Osušenu koru ohladiti, pa oprezno odvojiti od papira za pečenje. Ako je prevelika, nožem obrezati na željeni oblik. OPREZ: kora je jako krckava i lako se lomi! Ostatke beze kore koji su se osušili, umrviti u pripremljenu kremu. Ružice ostaju za dekoraciju na kraju, a ako ih imate previše slobodno ih ubacite u kremu.
Za kremu:

Miksati žumanjce sa šećerom i vanilijom nekoliko minuta, pa tu smjesu kratko prokuhati dok se šećer lagano ne otopi.
U posebnoj posudi izmiksati šlag da bude čvrst a u drugoj izraditi sir da bude glatko. Pomiješati šlag i sir pa u smjesu dodati i kuhanu kremu od žumanjaca.
U kremu krupno naribati 10 dag čokolade i promiješati.
Za preljev:

Zagrijati u posudici slatko vrhnje, pa u njemu otopiti natrganih 20 dag čokolade uz miješanje dok ne postane jednolična tekuća masa. Umiješati i 2 žlice praha za capuccino.
Izrada:

Beze koru položiti na pladanj pa oko nje staviti obruč torte.
Naribati na koru 5 dag čokolade, pa premazati polovicom straccatela kreme, izliti po njoj otopljenu čokoladu pa staviti u škrinju da se malo stegne.
Izvaditi iz škrinje i premazati ostatkom kreme. Vratiti u škrinju i ostaviti da se zamrzne.
Zamrznutu tortu osloboditi od obruča, premazati šlagom i ukrasiti po želji.
Tortu je potrebno izvaditi iz zamrzivača 2 sata prije rezanja i posluživanja.
Poslužiti tortu uz preljev od čokolade. Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar