Halva, stara bosanska poslastica.. njam,njamm.
Sastojci
smjesa za halvu
Sastojci
smjesa za halvu
0,5 l ulja
100 g secera
0,5 kg brasna
100 g secera
0,5 kg brasna
zaljev za halvu (agda)
1 l vode
1 l vode
1 kg secera
Priprema
1
Masnocu ugrijati, dodavati brasno uz stalno mijesanje.
2
Mijesati na vatri sve dok ne potamni do boje ljesnika.
3
Skinuti sa vatre i dodati secer, umijesati.
4
Zaliti agdom koja je prethodno skuhana.
5
Agda se nemora ukuhavati kao npr.za bakave.
1
Masnocu ugrijati, dodavati brasno uz stalno mijesanje.
2
Mijesati na vatri sve dok ne potamni do boje ljesnika.
3
Skinuti sa vatre i dodati secer, umijesati.
4
Zaliti agdom koja je prethodno skuhana.
5
Agda se nemora ukuhavati kao npr.za bakave.
6
Dobro umijesati i ostaviti da se hladi.
7
Oblikovati po zelji
Dobro umijesati i ostaviti da se hladi.
7
Oblikovati po zelji
Posluživanje
Pri serviranju halva se moze posuti kokosovim brasnom ili orasima.
Pri serviranju halva se moze posuti kokosovim brasnom ili orasima.
Nema komentara:
Objavi komentar