četvrtak, 16. ožujka 2017.

BAJADERA KOLAČ


Sastojci
I deo – podloga od keksa
300 g. mlevenog plazma keksa
100 g. čokolade Milka Noisette
125 g. maslaca ili margarina
50 g. šećera u prahu
120 ml. mleka ili gustog soka od breskve
II deo – sloj od oraha
200 g. mlevenih oraha
1oo ml. vrelog mleka
125. g- maslaca ili margarina
100 g. šećera u prahu
III deo – čokoladni fil
750 ml. mleka
2 pudinga od čokolade
3 kašike brašna
150 g. kristal šećera
50 g. crne čokolade za kuvanje
125 g. maslaca ili margarina
i još
šlag ili čokoladni šlag krem za dekoraciju
Priprema
Prvo skuvati čokoladni fil.
Izmešati pudinge, brašno i šećer sa malo mleka i skuvati u ostatku mleka. Skloniti sa vatre, dodati čokoladu i izmešati da se istopi. Direktno na vreo fil staviti najlon elastičnu foliju da se ne uhvati korica. Fil ohladiti do sobne temperature.
Pripremiti pleh dimenzija otprilike 22×26 cm.
Za I deo, u sud za mešanje staviti sve sastojke i dodati istopjenu i malo prohlađenu čokoladu. Izmešati da se sastojci sjedine, rasporediti u pleh i ostaviti u frižider.
Za II deo, mlevene orahe preliti vrelim mlekom i izmešati. Ostaviti da se ohladi. Maslac sobne temperature izmiksati sa šećerom u prahu, dodati orahe i dobro izmešati. Naneti ovaj fil na podlogu od keksa i ostaviti u frižider ili zamrzivač dok se smesa ne stegne da bi mogao na nju da se nanese čokoladni fil.
U ohlađen čokoladni fil dodati maslac sobne temperature i dobro izmiksati.
Naneti čokoladni fil preko smese od oraha.
Kolač ostaviti preko noći u frižideru da se filovi stegnu i da se sjedine ukusi.
NAPOMENA
– ovo nije recept za klasične bajadera štanglice pa je samo dodat čokoladni fil. Bajadere se prave u drugačijem postupku, kuva se sirup od šećera i vode i tako dalje… Ove kocke su moja kreacija na osnovu starog recepta za Bajadera tortu, malo sam izmenila i obogatila sastojke.

Nema komentara:

Objavi komentar