subota, 15. travnja 2017.

Torta ledeni vetar


Sastojci za koru:
belanaca,
 6 kašika šećera,
 1 kašika sirćeta.
Fil: 10 žumanaca, 800 ml mleka, 5 kašika kristal šećera, 6 kašika gustina, 250 g margarina, 200 g čokolade, 100 g šećera u prahu, 250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga.
Priprema: Uključiti rernu na 120 stepeni da se zagreje. Za to vreme ulupati belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pena, pa dodati sirće na kraju i opet mutiti. Sipati smesu u što veći pleh obložen pek papirom, sušiti sat vremena, pa još 30 minuta na 100 stepeni. Pečenu koru ohladiti i preseći na dva dela, tako da se dobiju dve kore.
Dok se kora peče skuvati fil. Razmutiti žumanca sa kristal šećerom i gustinom u malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri. Kada provri, zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostavitida se hladi. Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti. Umutiti slatku pavlaku ili šlag, pa ako vam je masa za fil pregusta, dodati 2 – 3 kašike pavlake ili šlaga i opetu mutiti. Fil treba da je fin i kremast.
Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga, pa dekorisati po želji čokoladnom glazurom, lešnicima, mlevenim orasima…

Nema komentara:

Objavi komentar