četvrtak, 13. travnja 2017.

JEDNA OD NAJLJEPŠIH TORTI KOJA SE TOPI U USTIMA


SASTOJCI
Beze kora:
 12 bjelanjaka
 250 g šećera
 1 žlica octa

Krema:
 12 žumanjaka
8 žlica šećera
 5 žlica gustina
 600 ml mlijeka
 250 g maslaca
 4 žlice umućene šlag pjene
 300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
 100 g ribane čokolade za kuhanje
Još:
4 šlag pjene (ili 1l Hople)
 500 ml mineralne vode
 PRIPREMA 1.
 Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
 Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava. Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miks:ati. Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
 3. Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C. Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi. Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
 4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru). Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući. Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu. U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli). 5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom. Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu. Zatim kremu podijeliti na 2 dijela. Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
Slaganje:
 – beze kora – tamna krema
 – žuta krema – beze kora
– tamna krema – žuta krema
 i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima. 

Nema komentara:

Objavi komentar